Ok bila cakap pasal memasak, automatik dagu kena kedepan sikit.
Baru feel. ;D
Hari ni aku nak share tips.
Basically tips ni untuk orang yang tak berapa cekap kat dapur. Macam aku.
Aku kalau kat dapur memang selowwww je. Aku suka masak rilek-rilek sambil dengar lagu.
Sebab tu masakan aku tiptop.
*kentut*
Satu kelemahan orang yang tak cekap kat dapur ni ialah, tak mampu masak bila kesuntukan masa.
Contoh macam hari tu sibuk ada banyak urusan ke kan.
Confirm takkan masak. Tapaw kat kedai je. -____-
Aku salute dengan sorang kawan aku ni.
Dia seorang isteri, ibu kepada dua orang anak dan bekerja.
Rutin harian dia memang sibuk.
Setiap pagi bangun pukul 4.30 buat breakfast, siapkan anak apa semua.
Pagi-pagi pergi kerja, dah nak maghrib baru balik rumah.
TAPI.
Dia masih mampu masak untuk keluarga dia SETIAP HARI.
Dia cuma amik masa 30 minit je untuk masak nasi dengan lauk. Hebat kan?
Itu kelebihan orang yang cekap kat dapur.
Macam mak mertua aku pon cekap aku tengok.
Rasa macam baruuuuu je dia masuk dapur. Tetiba je dah bawak lauk pauk ke meja makan sambil,
"Ok jom makannnnn!!"
Nasib baik aku kalau bab makan, memang cekap.
Tak tahu la itu dikira kelebihan jugak ke apa. ;D
Tapi apa yang aku nampak,
kerja dapur ni memerlukan KEBIJAKSANAAN dan PERANCANGAN AWAL jugak sebenarnya.
Kau tak boleh menonongggg je masuk dapur sambil dagu kedepan,
pastu expect skill memasak kau sejibik macam Chef Wan.
Tak boleh.
Dagu kedepan pon tak guna kalau otak kebelakang. -..-
Dan multitasking skill kena tinggi untuk cekap di dapur.
Contoh sambil goreng ikan, sambil buat sambal tumis.
Sambil buat masak lemak, sambil siang ikan untuk masak esoknya.
Sambil masak, sambil kemas dapur.
Camtu.
Buat 2-3 kerja dalam satu masa.
Itu namanya CEKAP. Sambil masak sambil otak berjalan.
Aku ni bila entah nak sampai tahap tu. Selowwwww memanjang. -___-
Aku jenis yang tak suka rushing.
Macam sambil tunggu ikan masak kat atas kuali tu,
aku akan rilek kejap duduk atas bangku sambil dengar lagu sambil mengunyah.
Buruk betul perangai.
Nak harapkan dagu je la kedepan. T___T
So disebabkan kelembapan itu, aku mula berfikir.
Dengan perangai aku yang sedemikian rupa, macam mana aku nak menambahkan tahap kecekapan di dapur supaya aku boleh masak makanan yang berkhasiat untuk keluarga setiap hari.
Tanpa perlu mengubah perangai. Kahkah.
Dannnnnnn aku dah jumpa jawapannya.
Ni yang nak share dengan korang nih.
Walaupon kita sebenarnya pemalu. *tetiba*
Aku dah amalkan tips ni sejak 3 minggu lepas.
Dan hasilnya:
Nak tahu camane aku boleh dapat semua tu?
Ok jom kita tengok satu per satu step dia.
1) Rancang menu untuk seminggu. Bukan sehari.
Macam aku, setiap hari Ahad lepas subuh aku akan sit down dan fikir menu untuk 7 hari akan datang.
Dan dalam bab fikir menu ni, jangan ikut syaitonirrojim. Ikut kemampuan.
Kalau menunya macam ni:
Isnin: Nasi beriani Kambing.
Selasa: Nasi Minyak Kari Ayam.
Rabu: Spaghetti Bolognese
etc etc..
Itu menu syaitonirrojim nama dia. ;D
Kalau ya pon nak menggembirakan perut suami, agak-agak la.
Fikir bajet, fikir khasiat setiap menu, fikir kesihatan keluarga.
Biar realistik, dan jangan terlalu optimistik. Nanti aku lestik.
Sekian pantun 3 kerat.
Macam kitorang, satu atau dua lauk untuk sekali makan sudah memadai.
Tak perlu meriah sangat.
Sebab tu badan aku macam megan fox.
*kentut lagi*
Bila selesai fikir menu untuk 7 hari akan datang tu, list down dengan jelas resepi dan bahan-bahan untuk setiap menu tersebut.
Jangan tanya mana resepi hari Jumaat. Sebab Jumaat hari cuti memasak.
Jumaat letih ok. Kan penat baca Yasin malam sebelum tu. ;D
Yang aku buat kat atas ni contoh je.
Korang nak buat 7 hari 7 resepi berlainan pon boleh.
Macam aku, aku buat 2 hari satu resepi yang sama sebab nak memudahkan pembelian barang dapur.
Supaya tak kalut sangat nak amik banyak benda. Maklom lah ada anak kecik.
Nak-nak pulak Haikal sekarang dah pandai amik barang masuk troli. Pfft.
Tetiba masa nak bayar ada 10 batang carrot dalam troli, padahal rasa macam aku amik dua je tadi. -____-
Plus, bila korang dah plan dan list down betul-betul barang dapur macam tu, korang akan lebih berdisiplin ketika grocery shopping.
Grab barang yang DIPERLUKAN sahaja.
Tak lah ikut syaitonirrojim sangat, main sambarrrr je mana nak.
Dan korang juga tak perlu amik masa yang banyak untuk grocery shopping.
Macam kitorang, grocery shopping adalah setiap Ahad.
Maksudnya kitorang akan beli barang dapur seminggu sekali.
Dan bajet kitorang adalah RM150 sahaja sekali shopping.
Guna cash, jangan guna credit card.
Kang RM150 takkan jadi RM150.80. Mesti jadi RM280 terus.
Syaitoooooonirrojim lagi.
2) Siapkan semua bahan untuk setiap menu sejurus pulang dari grocery shopping.
Ok itu untuk barang basah.
Untuk barang kering macam bawang-bawang dan sayur-sayur, pon kena potong, basuh dan tos siap-siap.
Cuma cara penyimpanan dia berbeza sikit. Sebab sayur mudah rosak lepas dipotong.
So untuk bagi dia tahan lama, balut dengan aluminium foil.
Pon buat berasingan mengikut menu.
3) Semua bahan yang dah siap disiang/ dipotong, simpan elok-elok dalam bekas dan LABEL mengikut hari.
Supaya korang tak komfius bawang ni untuk menu mana, kentang ni untuk menu mana.
Bila nak masak, buka peti, terus ambil bekas yang berlabel hari tersebut sahaja.
Senang.
Sekian sahaja 3 tips memasak dari saya yang dagu tak berapa kedepan ni. ;D
Aku harap, dengan mengamalkan kehidupan yang lebih sistematik camni, korang lebih bersemangat dan gembira dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang permaisuri rumah.
Taknak jugak cakap surirumah kahkah.
Baru feel. ;D
Hari ni aku nak share tips.
Basically tips ni untuk orang yang tak berapa cekap kat dapur. Macam aku.
Aku kalau kat dapur memang selowwww je. Aku suka masak rilek-rilek sambil dengar lagu.
Sebab tu masakan aku tiptop.
*kentut*
Satu kelemahan orang yang tak cekap kat dapur ni ialah, tak mampu masak bila kesuntukan masa.
Contoh macam hari tu sibuk ada banyak urusan ke kan.
Confirm takkan masak. Tapaw kat kedai je. -____-
Aku salute dengan sorang kawan aku ni.
Dia seorang isteri, ibu kepada dua orang anak dan bekerja.
Rutin harian dia memang sibuk.
Setiap pagi bangun pukul 4.30 buat breakfast, siapkan anak apa semua.
Pagi-pagi pergi kerja, dah nak maghrib baru balik rumah.
TAPI.
Dia masih mampu masak untuk keluarga dia SETIAP HARI.
Dia cuma amik masa 30 minit je untuk masak nasi dengan lauk. Hebat kan?
Itu kelebihan orang yang cekap kat dapur.
Macam mak mertua aku pon cekap aku tengok.
Rasa macam baruuuuu je dia masuk dapur. Tetiba je dah bawak lauk pauk ke meja makan sambil,
"Ok jom makannnnn!!"
Nasib baik aku kalau bab makan, memang cekap.
Tak tahu la itu dikira kelebihan jugak ke apa. ;D
Tapi apa yang aku nampak,
kerja dapur ni memerlukan KEBIJAKSANAAN dan PERANCANGAN AWAL jugak sebenarnya.
Kau tak boleh menonongggg je masuk dapur sambil dagu kedepan,
pastu expect skill memasak kau sejibik macam Chef Wan.
Tak boleh.
Dagu kedepan pon tak guna kalau otak kebelakang. -..-
Dan multitasking skill kena tinggi untuk cekap di dapur.
Contoh sambil goreng ikan, sambil buat sambal tumis.
Sambil buat masak lemak, sambil siang ikan untuk masak esoknya.
Sambil masak, sambil kemas dapur.
Camtu.
Buat 2-3 kerja dalam satu masa.
Itu namanya CEKAP. Sambil masak sambil otak berjalan.
Aku ni bila entah nak sampai tahap tu. Selowwwww memanjang. -___-
Aku jenis yang tak suka rushing.
Macam sambil tunggu ikan masak kat atas kuali tu,
aku akan rilek kejap duduk atas bangku sambil dengar lagu sambil mengunyah.
Buruk betul perangai.
Nak harapkan dagu je la kedepan. T___T
So disebabkan kelembapan itu, aku mula berfikir.
Dengan perangai aku yang sedemikian rupa, macam mana aku nak menambahkan tahap kecekapan di dapur supaya aku boleh masak makanan yang berkhasiat untuk keluarga setiap hari.
Tanpa perlu mengubah perangai. Kahkah.
Dannnnnnn aku dah jumpa jawapannya.
Ni yang nak share dengan korang nih.
Walaupon kita sebenarnya pemalu. *tetiba*
Aku dah amalkan tips ni sejak 3 minggu lepas.
Dan hasilnya:
- Aku mampu masak makanan best-best untuk keluarga setiap hari.
- Masa yang diluangkan kat dapur hanya 20 minit sahaja.
- Dapur tak bersepah dan tak perlu basuh banyak kitchen utensils. Cuma perlu basuh seketul kuali dan sudip sahaja. Yeayyy!
- Kerja kat dapur lebih sistematik dan terurus. Tak payah pening kepala fikir nak masak apa hari ni. Sebab semua dah plan awal-awal.
- Lebih banyak masa terluang untuk anak. Tak banyak masa lepak kat dapur.
- Grocery shopping lebih cepat dan jimat.
- Bagus untuk bajet bulanan. Boleh jimat RM100-150 sebulan. Dah boleh beli jubah baru satu. Eceh promosi promosi. ;D
Nak tahu camane aku boleh dapat semua tu?
Ok jom kita tengok satu per satu step dia.
1) Rancang menu untuk seminggu. Bukan sehari.
Macam aku, setiap hari Ahad lepas subuh aku akan sit down dan fikir menu untuk 7 hari akan datang.
Dan dalam bab fikir menu ni, jangan ikut syaitonirrojim. Ikut kemampuan.
Kalau menunya macam ni:
Isnin: Nasi beriani Kambing.
Selasa: Nasi Minyak Kari Ayam.
Rabu: Spaghetti Bolognese
etc etc..
Itu menu syaitonirrojim nama dia. ;D
Kalau ya pon nak menggembirakan perut suami, agak-agak la.
Fikir bajet, fikir khasiat setiap menu, fikir kesihatan keluarga.
Biar realistik, dan jangan terlalu optimistik. Nanti aku lestik.
Sekian pantun 3 kerat.
Macam kitorang, satu atau dua lauk untuk sekali makan sudah memadai.
Tak perlu meriah sangat.
Sebab tu badan aku macam megan fox.
*kentut lagi*
Bila selesai fikir menu untuk 7 hari akan datang tu, list down dengan jelas resepi dan bahan-bahan untuk setiap menu tersebut.
Jangan tanya mana resepi hari Jumaat. Sebab Jumaat hari cuti memasak.
Jumaat letih ok. Kan penat baca Yasin malam sebelum tu. ;D
Yang aku buat kat atas ni contoh je.
Korang nak buat 7 hari 7 resepi berlainan pon boleh.
Macam aku, aku buat 2 hari satu resepi yang sama sebab nak memudahkan pembelian barang dapur.
Supaya tak kalut sangat nak amik banyak benda. Maklom lah ada anak kecik.
Nak-nak pulak Haikal sekarang dah pandai amik barang masuk troli. Pfft.
Tetiba masa nak bayar ada 10 batang carrot dalam troli, padahal rasa macam aku amik dua je tadi. -____-
Plus, bila korang dah plan dan list down betul-betul barang dapur macam tu, korang akan lebih berdisiplin ketika grocery shopping.
Grab barang yang DIPERLUKAN sahaja.
Tak lah ikut syaitonirrojim sangat, main sambarrrr je mana nak.
Dan korang juga tak perlu amik masa yang banyak untuk grocery shopping.
Macam kitorang, grocery shopping adalah setiap Ahad.
Maksudnya kitorang akan beli barang dapur seminggu sekali.
Dan bajet kitorang adalah RM150 sahaja sekali shopping.
Guna cash, jangan guna credit card.
Kang RM150 takkan jadi RM150.80. Mesti jadi RM280 terus.
Syaitoooooonirrojim lagi.
2) Siapkan semua bahan untuk setiap menu sejurus pulang dari grocery shopping.
Macam barang basah seperti ikan, ayam, udang, etc etc, siang siap-siap sementara masih fresh.
Dah siang tu, basuh dan selawat siap-siap sebelum masuk freezer.
Supaya nanti nak masak, boleh defrost dan terus masuk kuali je.
Cara nak store dalam freezer, simpan dalam plastik atau container yang berasingan mengikut menu dan hari.
Isnin satu plastik, Selasa satu plastik, rabu satu plastik, dan seterusnya.
So nanti nak masak, keluarkan plastik berisi ikan yang nak dimasak sahaja.
Tak perlu nak defrost semuaaaa sekali.
Ikan akan cepat rosak bila defrost-freeze-defrost-freeze banyak kali.
Kan dah membaziorrr.
Dah siang tu, basuh dan selawat siap-siap sebelum masuk freezer.
Supaya nanti nak masak, boleh defrost dan terus masuk kuali je.
Cara nak store dalam freezer, simpan dalam plastik atau container yang berasingan mengikut menu dan hari.
Isnin satu plastik, Selasa satu plastik, rabu satu plastik, dan seterusnya.
So nanti nak masak, keluarkan plastik berisi ikan yang nak dimasak sahaja.
Tak perlu nak defrost semuaaaa sekali.
Ikan akan cepat rosak bila defrost-freeze-defrost-freeze banyak kali.
Kan dah membaziorrr.
Ok itu untuk barang basah.
Untuk barang kering macam bawang-bawang dan sayur-sayur, pon kena potong, basuh dan tos siap-siap.
Cuma cara penyimpanan dia berbeza sikit. Sebab sayur mudah rosak lepas dipotong.
So untuk bagi dia tahan lama, balut dengan aluminium foil.
Pon buat berasingan mengikut menu.
Kalau sayur yang mudah berair seperti tomato,
bawang, dan sebagainya, balut dalam aluminium foil yang berasingan mengikut spesis mereka sahaja. -..-
Aku guna
aluminium foil heavy duty, jenama Diamond. Sebab dia tebal dan tahan lasak.
Bila unfold banyak-banyak kali pon tak koyak. So boleh basuh dan guna berkali-kali.
Dah boleh jimat di situ.
Bila unfold banyak-banyak kali pon tak koyak. So boleh basuh dan guna berkali-kali.
Dah boleh jimat di situ.
3) Semua bahan yang dah siap disiang/ dipotong, simpan elok-elok dalam bekas dan LABEL mengikut hari.
Supaya korang tak komfius bawang ni untuk menu mana, kentang ni untuk menu mana.
Senang.
Sekian sahaja 3 tips memasak dari saya yang dagu tak berapa kedepan ni. ;D
Aku harap, dengan mengamalkan kehidupan yang lebih sistematik camni, korang lebih bersemangat dan gembira dalam menjalankan tanggungjawab sebagai seorang permaisuri rumah.
Taknak jugak cakap surirumah kahkah.
Kalau dulu, setiap kali memasak, mesti camni keadaan dapur.
Meletihkan.
Tapi sekarang, korang cuma perlu letih sekali seminggu sahaja.
Oh tak tak. Dua kali seminggu. Campur malam jumaat bahahahaha. ;D
Aku harap dengan perkongsian ini, wanita-wanita yang super-sibuk mahupon yang sibuk berangan kat luar sana, lebih kerap boleh memasak untuk suami dan anak-anak.
Ingat, air tangan tu penting.
Bak kata Azhar Idrus, "Biar tak reti masak, janji RAJIN MASAK."
=)
104 comments:
oh.. pakai alumonium foil eh..terbaik jugak ni..xpernah try.. harus tryy
jiji...this awesome...
good idea... tp husband selalu last minute planning mkan luar... cmner yek.
lagi tips..
boleh blender cabai kering dalam kuantiti banyak.
cabai kering tu kalau rajin keluarkan biji dia semua, lepas tu didihkan.biarkan semalaman.
toskan dan blender.
tahan lama kalo smpn dlm peti sejuk.lagi ok, sebab takde pengawet.
lepas tu, bole tumbuk/blender ikan bilis, udang kering, bawang ouith, bawang merah dalam kuantiti banyak untuk memudahkan untuk menumis...
simpan dalam peti sejuk.
mak selalu buat macam ni, kalau nak goreng nasi ke, mi ke, bihun ke mudah.
Jgn kata yg keja nak masak cepat, akak yg surirumah pun nak masak cepat2. Ye laaa, lepas masak berderet lagi keja yg ada. Tips siang siap2 brg basah dah mmg praktik. Tips yg lelain tu, nak jugaklaa try.
Bergeliga jugak otak kamu ni, jiji.
Ok, larikkksss! Jiji nak kentut :P
coolness ^___^
fewiittt...tips-tips mcm ni mmg kegemaran sgt ni...thorbaekk....siap hiris segala rencah tu mmg sy salute..tak penah buat lagi. mungkin blh dicuba., =)
wahhh...terbaiklah entry ni...thanks for info:)
Lagi satu, saya suka blend byk2 bawang putih+merah+besar+halia, buh dlm satu bekas then letak dlm peti.. nak masak gulai ke masak merah ke kicap ke bahan sama je kan.. so mmg cepat..
lada kering pun rendam air panas > blend then simpan dlm peti ais jugak.. nak guna senang..
memang cepat lah proses memasak...
Tips terbaik ni... buat ibu2 bekerja... ^__^
wahhhh!!!! idea yg best!! ternganga jap tadi baca..fuhhhh...kene try ni =)
saya cam awk jugak previously..in da process of learning bab ke dapur nih...sbb baru ja kawen...banyak lagi bnda kena blajar...letih keja tapi happy n puas ati..=)
senangkan. dulu sy mmg buat camtu.. tp semenjak adanye ank kecik ni cam xtentu arah sistemnye.. tngh menginstall smule program lam otak ni.. haha..
wahhh.. tips yg bagus ni..penah jugak buat rencah siap2 dan simpan dlm peti sejuk.. kalo ayam pun siap2 bersihkan bagi dlm 4 bekas.. cukup untuk sekali masak.. tp kalo husband jenis yg mmg kurang selera mkn mcmana pulak ye?? hehehe
wow good tips ni...tapi yg katun kat atas tu paling best..was here..adlil rajiah
bagus idea ni kak...berguna untuk jijah jugak
tips ni mmg baguih....kena try buat jugak la...tp part syaitonnnnirojimm tu mmg kelakar..lagi2 pantun 3 kerat macam jarjit singh...
Itu menu syaitonirrojim nama dia. ;D
Kalau ya pon nak menggembirakan perut suami, agak-agak la.
Fikir bajet, fikir khasiat setiap menu, fikir kesihatan keluarga.
Biar realistik, dan jangan terlalu optimistik. Nanti aku lestik.
Sekian pantun 3 kerat.
akkakakkaka...memang lawak..smapai sekarang gelak lagi..gelak lagi..dan lagi
Sangat best..aku nk try..tak guna management office je tiptop..management dapur perlu lebih superb..tahniah blogger ini
nice tips. dulu mase sy keje sy mmg amalkan tips ni.. ahad sy pas balik pasar mmg bizi smp kul 3 :P
skrg ni smenjak bukak kedai frozen foods, sy x buat dh siap2 sayur2 tu hihihi.. cuma brg basah mmg sy still siang siap2 dan asing dlm bekas kecik.. nk thaw pon kejap bile dh siap asing :)
Thanks for the very useful tips la kak jiji... sy pasti nak cuba...
Ko mmg best! Tengs for sharing!
Kelaka la dia ni! Hahaha
Sy pun dah amalkan since last year. Sgt membantu dan jimat
Terbaek..:)
Sebelum ni penah tpikir tp xpenah nk praktik kan lg..mesti kene buat ni utk suami tersayang..thanks ye
Series nak try !
Since study ni la kan nak latih, :-)
bawang kalau potong dan simpan nnt jadi tak elok utk kesihatan..
salam
saya dah wat cara nih hampir stahun and sgt brksan. tp ade hamba Allah ni ckp xlok simpan bhn basah dlm plastic. tp, saya xkesah sebab cara ni paling pantas dan suami pon puji sbb prut di cepat diisi!!
thumbs up!
Tengkiuuuuuu
saya yg suriumah ni pun guna pakai cara mcm ni jugak..sng cepat dan mudah...tp hanya utk cili kering,bawang dan lauk basah la...
Clever!
Tambah sikit, kalau untuk goreng mee ke, mihun ke, rencah dia boleh masak siap-siap dalam kuantiti yang banya, nanti time nak masak, just masukkan bahan-bahan lain jek. Kejap jek dah siap. hehehehe. By the way, tahniah sebab telah berjaya memsistematikkan diri. Hehehehe
Bagus tips nih.. Tp kalo jenis yang nak siapkan bahan2 mcm ni pon pemalas gak acaner??? Haha..paling penting rajin kena ada jgk terselit di sebalik kemalasan.. Ahaks
www.mamamursyid.blogspot.com
owh my
aku mmg tak boleh mcm ni
inclinednya
klu baking takpe
tpi klu cooking
mmg aku nak benda seme fresh
lambat ke cepat mmg aku potong sikut jugak
ari2 aku mgm ngam2 mask siap sebelum pkl 8 sbb aku sampai umah betul2 azan maghrib
lagi satu mak aku niaga
mgm dari kecik dah bese..
by hook or by crook ko kena siapkan task
so mcm terbawak2 jugak
dulur ajin jugak buat seme gitu
bajeting la ape la
in the end
tak follow pun
well organized sis! but if me i wouldin't try this tips. kemungkinan pembaziran or bahan tak cukup tinggi. or tetiba husband mengidam nak makan benda lain hari tu susah juge. terpaksa tukar bahan. memasak tak memerlukan sesorang tu untuk mengukur bahan tu tak mcam baking yang memang perlukan sume tu. memasak lebih kepada santai n campak2. if me, saya lebih suka buat pra penyediaan. contoh potong sayur n simpan dalam bekas yg berbeza mengikut jenis masing2. bahan marinate or tumis blend siap2 n simpan dalam bekas berbeza. bila nak gune jes capai. tak kire masak apa. yang penting, organized n susun kemas dalam fridge. jes another opinian.. :)
best lah tpi I pun tak bisa, hari ke hari catering ja. sibuk, pulang kerja maghrib trus ank dua orang laki lagi lasak minta ampun. Dulu, I macam tu lah, grocery shopping every sunday, tapi waktu tuh benar tak ada. nice lah, if both of my sons have grown up, I would definitely try these tips
Me pon buat pra penyediaan je. X asing2 kan ikut menu pulak.. But it was a good practice. Keep it up :)
Bagus entry ni..
Bagus entry ni..
Bagusnyaaaaa! jazakillah for sharing akk.. inshaAllah akan di aplikasikan ;)
Ok...sangat comel bila siap ada day each bekas.boleh tiru ni...Tq ye.
Btol 2..bwg kita xleh hiris pas2 simpn dlm peti.. beracun..lau nk msk bru hiris..jgn sebarang2 je smpn yg da hiris dlm peti pas2 guna..nti skit prot..
Saya pon ada terbaca tentang bawang yang kononnya akan menyerap semua kuman lepas dikopek. Tapi bagi saya, fakta itu salah dan tak berasas. Kerana setakat yang saya pelajari selama 7 tahun dalam bidang sains hayat ni, bawang adalah bersifat anti-mocrobial. Kalis kuman.
Please, sebelum ambil sesuatu itu sebagai fakta, kaji dahulu. Terima kasih.
sepatutnya ternganga nganga baca entry ni..tp saya asyik tersengihhhh je sebab kelakar..hehehe! eh, kelakar pun tetiba menjana minda saya yg berkarat ni..
terima kasih byk2 sbb sebarkan ilmu berguna mcm ni..lagi2 utk saya yg pemalas nak memasak sebab dah penat blk keja..kalau cuti2 tu rajin lah..sobs!
Bagus juga follow step nie...
Cadangan ni mmg bagus. Tp terpulang la kpd keperluan individu.
Cadangan ni mmg bagus. Tp terpulang la kpd keperluan individu.
Brilliant idea! Thanks for the tips. Jadi WAHM pun penting apply tips-tips macam ni.
Nice tips. Mcm2 cra blh guna.
Kelakor la sis ni.. Blh jadik pelawak gak ni.. Btw thanks sbb share tips yg bagus ni..
menarik menarik...
love the ideas!
good entry.
but untuk saya,saya prefer potong bawang masa nak masak tu.coz.,bawang bersifat antivirus,kalau da kupas n potong siap2,dia akan menyerap segala mak nenek virus yg ada di dapur,rumah atau esbok.pastu kite pulak telan masuk perut kan.x brapa sihat.itu apa yg saya faham la kalau ikut natural remedies punya kekdah.
good entry.
but untuk saya,saya prefer potong bawang masa nak masak tu.coz.,bawang bersifat antivirus,kalau da kupas n potong siap2,dia akan menyerap segala mak nenek virus yg ada di dapur,rumah atau esbok.pastu kite pulak telan masuk perut kan.x brapa sihat.itu apa yg saya faham la kalau ikut natural remedies punya kekdah.
ahahahaaa..terbaik!!!bole try ne..tq for sharing
Thanks for the tips..
bagus idea nih...yg brg basah memang da buat asing2 kan..cuma sayur tu je kemudian sikit.nak kena buat lah camni.
mohon izin Share ye ..:)
:D
Info yang menarik. TQ Sharing... Jika sudi singgah lah ke blog saya ummirdinacong.blogspot.com
Menarik ni, boleh cuba..Boleh juga jengok-jengok blog saya yang seberapa untuk info serba sedikit mengenai vitamin anda.
http://dorajimi.blogspot.com/
tips untuk x penat 'baca' Yasin malam jumaat x de ke?
Best la entry ni...tahniah sis...xboring baca..
N ras nk follow je...mmg follow la..
Wowww!!! Saya suka catatan blog puan ni. Very informatif, siap dengan gambar-gambar lagi. Saya daoat belajar bukan saja sistem pengurusan dapur dr puan tapi juga macam mana nak bagi blog menarik! Best!!! Two thumbs up! :D
saya follow blog puan. saya persilakan puan jenguk-jenguk blog saya yang baru sebulan pokok jagung hehehe :
www.dunia-naeim.blogspot.com
saya nak bertukar link dgn puan. saya letak link blog puan kat blog saya ye.
tqvm! :D
Waahhh tips yang saya cari2..Sangat2 membantu..Terima kasih sharing..^_^
wow. memang best la tips ni. I loike
Tips yang sangat membantu...Saya dulu buat cam ni. Tapi kejap je...sekarang jadi tungang langgang bile nak masak. Memang kene buat semula macam ni....
Idea aluminium foil memang best! Selalu sumbat dlm plastik je sayur2 tu... maka tidaklah tahan lama mana... thanks sharing :)
zaila-rws.blogspot.com
Saya pernah terbaca artikel yang cara penyimpanan terbaik bagi sayur ialah simpan dalam bungkusan aluminium foil yang biasa digunakan di pizza hut untuk bungkus ayam drummet tu. Macam paper bag sikit, luar putih dalam foil. Pernah cuba dan memang berkesan tapi lepas tu dah tak tahu kat mana nak dapatkan bungkusan tu dah :(
By the way, menarik juga cara bungkus sayur dalam aluminium foil tu. Lepas ni boleh cuba.Terima kasih sis.
Untuk tips dan resepi jemput berkunjung ke blog saya http://dapurfyza.blogspot.com
Mohon share dengan pengguna www.bieshoppe.com.my TQ admin
wahh..baru jumpa mcmn cari nak plan masak dalam hidup..akak ni diknon sllu la suka masak tp kelangkabu nak multitasking konon..heheh
memang itu yang saya buat dari mula kawin dulu sbb hubby tak suka makan luar tambah2 lagi sekarang isteri + ibu + bekerja + student = semua kena bergerak pantas..
Wah best2. Kena beli whiteboard kecik pasni sbb mcm lg bersemangat nak tulih menu haha.
Baru tau sayur klu nak tahan lama kena simpan dlm aluminium foil. Setelah sekian lama tersadai je aluminium foil iols. Harus guna pasnih! :)
Wah!
Sinki tu macam dapur saya tiap2 hari.
Baekkkkkk. tips yang sangat bagus. tq tq tq
Azam bulan baru nak buat camni. yosh!
Bestnya tips ni..simple jek..lepas ni boleh try.mesti xletih balik keje tros dapat masak.tq..tq..tqvm..
Tips ni sangat membantu....tqvm ye kongsikan tips sebegini...
sonok baca...terkekek2 gelak... kih3
btw tips yg menarik...will try to apply soon..
jazakallah...
salam singgah..tips yg bagus
Wah bestnyer tips wat isteri Dan IBU yg selalu ngelat masak hari2 sbb penat blik lambat..akan diusahakan..tq sis :-)
Semangat terus nak masak hari2. Hihi
Boleh follow tips bijak ni. Jimat wang, jimat masa & jimat tenaga.. Memang best!
Best gile cara penulisan.. bwahahaha... suka part "dalam bab fikir menu ni, jangan ikut syaitonirrojim" .. adeh.... keep on writing... =)
Nice sharing.. :)
Tips yang baik untuk dipraktikkan.
good tips dear..thx for sharing :)
nak sharing product baru memasak
http://amazing-tm5.blogspot.com/
TERBAIK
thanks adik..sangat berguna untuk bulan Ramadhan..
Best2 tips ni....Insya Allah nk cuba cara cmni...hehe
Sangat berguna. Nak ikut
tips yg hebat...good job..
Habis pantang kn cuba ni
KEDAI nombor 1 malaysia dan Popular.....
Menjual barangan sangat pelik dn gempak!!! Lelaki dn wanita pasti suka.... Lihat disini www.kedaionlinemy.com
KEDAI nombor 1 malaysia dan Popular.....
Menjual barangan sangat pelik dn gempak!!! Lelaki dn wanita pasti suka.... Lihat disini www.kedaionlinemy.com
Wahhh thanks admin for the info. mmg bagus ni nk diguna pakai
Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.
>>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<
Sis kalau simpan dlm aluminium foil pastu simpan bawah atau dlm freezer ye.nak kepastian;)
Gelak beso baca entry jiji ni. Tq so much for the tips. sekarang pun ada yg dah saya praktikkan sikit2. Cuma siang lauk siap2 sebelum masuk fridge tu je belum lagi.. Sebab baru nak sinsing lengan, anak dah melalak.
Hahha tq so much great sharing.paling best bab kentut tu hahahaha
Hahha tq so much great sharing.paling best bab kentut tu hahahaha
tengkyu sis...
resep masakan indonesia
Thank you, that was just an awesome post!!!.....
Amazing amount of great, actionable advice. I will keep coming back to this Post....
Pernah praktis mcm ni....tp anak ramai 8 org ...jadi nak siang,potong dengan kapasiti bahan mentah utk 10 org(termasuk saya dan suami) agak meletihkan. Tapi bagus idea macam ni...rasanya nak start balik buat mcm ni.....tp anak dah kahwin jadi tak lah banyak sangat
saya frozen kan terus lauk byk2 dimasak masa weekend. weekdays panaskan je. hehehehheeh
Post a Comment